Mageskiftet er gået igennem, og Odder Kommune har pr. 1. januar overtaget togremisen. Men udsigterne for, hvad der skal ske med området, er endnu uklart.
af Sofie Rønnelund
Sidste år blev det tidligere byråd i Odder Kommune enige om at indføre mageskiftet mellem kommunen og Letbanen. Det betyder, at Odder Kommune kan komme i besiddelse af remiseområdet bag ved banegårdspladsen, og at Letbanen i stedet rykker ud til Rude Havvej.
Nu er skiftet gået igennem, og Odder Kommune har pr. 1. januar 2022 overtaget remiseområdet. Det oplyser kommunaldirektør, Henning Haahr.
Men hvad er egentlig planen for togremisen?
Borgmester, Lone Jakobi, fortæller, at remisen formentlig er en del af en større helhedsplan, som senere skal drøftes i byrådet. Men hvornår drøftelserne egentlig går i gang, er endnu ikke til at svare på, ifølge borgmesteren:
“Det kan jeg ikke svare på. Det er en lang proces. Byrådet skal først lige i gang, og det tager noget tid. Men vi skal da bare i gang med den helhedsplan. Gerne inden alt for længe.”
Remisens potentiale
På Facebook skriver Mette Thomsen i et kommentarfelt, at hun håber, at området vil blive lavet til et kulturelt tilbud for især de unge beboere i Odder:
“Jeg synes, det kunne være fedt, hvis remisen kunne blive en rå multihal, der i det daglige kunne bruges af skatere (…), til koncerter, shows osv. Omkring remisen kunne der måske skabes et miljø à la Institut for X på Godsbanen med skurvogne og containere, der bliver brugt til kreativ udfoldelse af eksempelvis de unge (…)”
Også bestyrelsesmedlem af kulturforeningen Odder Little Culture Club, Ole Bach, ønsker en kulturel fremgang for remisen. De har tidligere sørget for arrangementer, såsom koncerter, nede i området, og ser også togremisen som et oplagt kulturelt samlingspunkt.
“Remisen er jo vores Godsbane. Det har masser af potentiale og der kan samles mange mennesker,” siger Ole Bach.
Det mener politikerne
Formand for Udvalget Kultur & Fritid, Marianne Hundebøll (F), drømmer også om, at remisen bliver et kulturelt udbytte. Hun ser gerne, at remisen især egner sig til de unge. Hun foreslår for eksempel. at ungdomsskolen bliver placeret i det nye område:
“Ungdomsskolen fortjener en bedre lokation. Noget mere centralt, så de unge har et fedt sted at opholde sig, som ikke nødvendigvis er folkeskolen.”
Kulturhus, værksteder, øvelokaler til bands er alt sammen noget, som i hendes øjne er attraktivt. Men hun understreger, at remisen er et stort område, og hun tvivler på, om der er penge nok til at kunne bære alle de kulturelle forslag.
Og det er noget, som kommunalbestyrelsesmedlem Hans Hammann (V) også hviler på. Han lægger vægt på, at for at finansiere remisens ombygning, så er man nødt til at have en indtægt. Den indtægt kunne eksempelvis komme af, at dele af området bliver solgt fra til for eksempel etagebyggeri, uddyber Hammann i telefonen.
Han ser også remiseanlægget som et oplagt sted for kultur og synes, at det kunne være fint at beholde den store hal til for eksempel intimkoncerter – men han tvivler på, om der er nok grundlag for det.
“Hvis der er nok grobund for det, skal det selvfølgelig have en chance. Men jeg tvivler på, om der er det, når vi i forvejen ligger mellem andre store koncert aktører, som Aarhus, Skanderborg og Horsens,” fortæller Hans Hammann.