Børnefamilie fra Aarhus vil skabe grønt bofællesskab i Saksild

Det nybagte forældrepar Katrine og Daniel fra Aarhus har store drømme for deres kommende hjem. De er nemlig begge store initiativtagere og ønsker at skabe et hjem med liv og sociale rammer, hvor børn og natur er i fokus. Projektet skal bestå af ikke mindre end 15 huse, hvor børnefamilier fra nær og fjern kan blive en del af et nyt og spændende bofællesskab omringet af naturens goder.

Af Lærke Holm Lauth Nielsen

Sammen har parret hunden Bette og deres 10 måneder gamle datter Sally. Familieforøgelsen blev på mange punkter omdrejningspunktet for den store beslutning om et liv væk fra storbyens larm, hvor naturen og fællesskabet fra andre familier bliver den nye dagligdag. Katrine og Daniel ønsker nemlig, at deres børn skal bo i et trygt miljø, hvor det bliver naturligt at integrere naturen, og hvor leg og fantasi udspringer fra områdets mange muligheder.

”Jeg har selv haft en barndom, hvor naturen var lige om hjørnet. Hvor man byggede huler i træer og generelt var meget udenfor. Det ønsker jeg også, at mine børn skal have mulighed for, især nu hvor de nye generationer har så meget skærmtid i deres hverdag,” siger Daniel Andersen.

Området ved Saksild Strand er på nuværende tidspunkt ejet af Jakob Houkjær, som ægteparret har sikret sig forkøbsret hos. Samtidig understreger parret, at området stadig skal være åbent og tilgængeligt for andre, idet skoven, søen og stisystemer til stranden vil være åben for områdets børn og voksne.

Det ønskede område er placeret mellem Saksild Skole og Rude Strand. Tæt på by og daglige gøremål, men samtidig omringet af natur. Foto: Google Maps.

Hvad driver ambitionen?

Katrine er selv opvokset i et bofællesskab i Skødstrup, nord for Aarhus. Daniel derimod er opvokset i et klassisk ligusterkvarter, hvor den enkelte familie har sin egen dagligdag.

Katrine og Daniel har dog boet i et kolonihavehus i Viby, syd for Aarhus, men måtte i vinterperioden søge andre steder hen. Katrines familie stod derfor klar med åbne arme, så de kunne bo i Katrines barndoms-bofællesskab, hvor også Daniel fik blod på tanden for den alternative levemåde.

”Én ting er, at man deles om hverdagens pligter. Noget andet er, at man får mere tid sammen med børnene – især når ulvetimen rammer. Tilmed har man mulighed for at dele fælles interesser med andre i bofællesskabet. For eksempel er jeg interesseret i cykler og motorcykler, som jeg kunne dyrke i fællesskab med andre i det store værksted,” fortæller Daniel.

Meget andet end bare et hjem

Katrine er uddannet arkitekt og skal derfor stå for det arkitektoniske og tegne lokalplanen fra bunden sammen med ægtemanden Daniel. Sammen ønsker de at skabe de bedste rammer for hinanden, for de kommende beboere og de fastboende fra Saksild-området. Ambitionen er nemlig ikke at skabe et lukket samfund, men at blive integreret med det eksisterende samfund.

Daniel er direktør for USE-studio i Aarhus, hvor det er intentionen at kunne rykke virksomheden ud til Saksild. Desuden giver arbejdspladsen mulighed for at møde det lokale erhvervsliv, så folk fra hele byen er velkomne til at blive en del af fællesskabet.

Odder Kommune har været utroligt hjælpsomme og nysgerrige på konceptet. Desuden har der været et samarbejde med Tegnestuen Arken, som har bidraget til hele processen, fortæller parret.

Eventuelle nye familier kan roligt regne med, at der bliver plads til alle gøremål, ønsker og ambitioner. Økonomisk skal det også give mening for familierne, så prisen bliver sat fornuftigt, så tiden og ressourcerne kan bruges på hinanden og fællesskabet. Planen er, at de kommende familier kan købe andel af bofællesskabets 15 huse, så alle kan bo fornuftigt uden et stort lån.

Åben dialog og integration i lokalsamfundet

Projektet møder både smil og bekymrende blikke, hvilket parret tackler ved at imødekomme de delte meninger, og derfra fortælle og uddybe, hvad deres ambitioner går ud på.

”For eksempel bygger meget af modstanden på misforståelser, som vi sammen prøver at afstigmatisere enten via dialog på Facebook, eller når vi møder folk i området. Vi er meget åbne for dialog og ønsker også at inddrage de lokales ønsker for den bedste lokalplan,” siger Daniel.

Du kan høre meget mere om projektet til et kommende borgermøde, hvor parret fortæller om projektet og dets mange muligheder.