Lokale ildsjæle redder Gylling fra landsbydød

Sammenspil mellem lokalråd og foreninger i Gylling skaber udvikling i landsbyen. Det tiltrækker nye beboere og fastholder de gamle.

Markus Ingemann Jepsen

Gylling fik i 2020 en ny multibane og har for nylig fået over en halv million af Nordea Fonden. Pengene skal bruges på en ny skaterrampe og udbygning af byens mølle. På trods af byens kun ca. 625 indbyggere indsamler de selv de resterende penge til projekterne. Den årlige byfest og heavymetal-koncerter er blandt arrangementerne, der hiver penge hjem.

Gyllings multibane blev bygget i 2020. Senere på året skal møllen udvides. Foto: Markus Ingemann Jepsen


Med et smil på læben kalder Lars Larsen sig selv for Hr. Frivillig. Han er da også formand for både Gylling Sport og Idræt, Gylling Kulturforening og med i flere andre udvalg. Han forsøger at bidrage til et samfund, hvor alle har noget spændende at lave:


“Det handler om at skabe nogle rum, hvor det er spændende at leve og bo”.

Der er en lang række initiativer i byen med alt fra Esport, ny multibane og til byfester:

“Lokalrådet og de foreninger der er i byen, samarbejder om at skabe den her positive vibe omkring Gylling, som gør det til et godt sted at bosætte sig”, siger Lars Larsen.

Lokalrådet og foreningerne i byen har længe samarbejdet om at skabe liv i byen, så man både tiltrækker nye og fastholder gamle beboere. Formanden for lokalrådet, Rasmus Pedersen, mener også, at byens stærke foreningsliv skaber muligheder for flere målgrupper:

“Der er meget foreningsliv, hvilket holder byen i gang. Der er både noget for de unge og de ældre, med både byfest og rock festival”.

Tidligere havde byen tre købmænd. I dag er der Brugsen tilbage. Foto: Markus Ingemann Jepsen

Han fortæller desuden, at befolkningstallet i de senere år har ligget stabilt, men forventer en lille stigning i det kommende år:

“Befolkningstallet er ret stabilt. Lige nu bliver der bygget otte nye lejeboliger, så i 2022 vil der formentlig komme noget tilvækst. Der står stort set ikke noget tomt lige nu”.


Gylling er i udvikling ikke afvikling

Ejendomsmægler hos DanBolig Odder Mathias Sehested har også mærket en positiv tendens for Gylling i de seneste år:
“Det er nemmere at sælge ejendomme, end det har været førhen”.

Han oplever, at et stærkt lokalt netværk med massere forskellige initiativer bidrager positivt til den udvikling:

“Der er nogle gode initiativer nede i Gylling, blandt andet i forbindelse med heavymetal-koncerter. Det har folk lagt mærke til rundt omkring i landet”.

Gylling Skole gør det attraktivt for børnefamilier at bo i Gylling. Foto: Markus Ingemann Jepsen

Det er vigtigt for lokalsamfundet, at man ikke skal helt til Odder hver gang, at man vil lave noget, men at man kan købe ind, spille fodbold og gå i skole i nærområdet, mener Mathias Sehested:

“Man har en brugs, en efterskole, en skole og foreningsliv, der holder gang i det”.

Den nye skaterrampe er et symbol på de mange initiativer, der holder Gylling i konstant udvikling. Skaterrampen tiltrækker i sig selv ikke en ny familie, men det gør den konstante udvikling af byen, mener Mathias Sehested:

“Der bliver udviklet frem for afviklet i Gylling”.

Velkommen til Gylling

I lokalrådet har de for nyligt gennemført, at de vil gøre en ekstra indsats for at tage godt imod nye tilflyttere, siger Formand Rasmus Pedersen:


“Der kommer nogle gaver fra forskellige forretningsdrivende og foreninger. Det er vi ved at lave nu, og skal til at dele ud her i foråret”.

Ejendomsmægler Mathias Sehested mener også, at det er en god ide:

“Det giver tilflyttere en fornemmelse af, at det er et godt sted, de har købt hus og giver lidt ro i maven”.