Odder Kommune forebygger psykisk mistrivsel blandt unge

I den seneste årrække er der sket en stigning i antallet af unge med psykiske udfordringer. Odder Kommune er en del af et udviklingsprojekt, som har til formål at forebygge den psykiske mistrivsel blandt unge ved hjælp af gratis, rådgivende samtaler.

af Sofie Rønnelund

Okay Ung er et samtaletilbud for sårbare unge. Tilbuddet er en del af et  udviklingsprojekt, i regi af Socialstyrelsen, som ni danske kommuner er en del af – heriblandt Odder Kommune.

Projektet har bl.a. taget udgangspunkt i den seneste nationale sundhedsrapport fra 2017, som viser en stigning i unges mistrivsel på landsplan i løbet af de seneste år.

Målet med indsatsen er derfor at forebygge mistrivsel blandt unge. Det gør de ved at nå ud til de unge mellem 13 og 25 år med psykiske sårbarheder tidligt, så de ikke senere ender ude i fx psykiatrien.

Udviklingsprojektet varer fra 2019 til 2022, og er derfor nu i gang med det sidste år.

At være psykisk sårbar

Det vil også sige, at tilbuddet er afgrænset til de unge, som ikke allerede er inde i psykiatrien – men i stedet dem, som døjer med nogle lettere psykiske sårbarheder, og kunne have gavn af et samtaleforløb.

Psykisk sårbarhed er et vidt begreb. Projektleder Rikke Møller Findorf fortæller, at spændet kan være alt fra let angst til tvivl om seksualitet – hvad end som fylder for den unge.

“Hvis man føler sig trist og ikke rigtig ved, hvad man skal stille op, så passer man rigtig godt ind nede hos os.”

Hun uddyber, at man altid er velkommen til bare at ringe tilbuddet op. Rådgiverne hjælper nemlig med at finde ud af, hvad den bedste løsning er, for den som ringer.

Vurderer de, at de, som henvender sig, har brug for en anden type vejledning, hjælper de også gerne med at sende den unge videre til et andet, mere passende tilbud.

Her er ansigterne bag to af rådgiverne, som man kan komme til at møde i Okay Ung. Malene Kristensen (tv), Lea Dyrby (midt) og projektleder Rikke Møller Findorf (th). Foto: Privat

Sådan skiller samtale tilbuddet sig ud

I Okay Ung tilbyder de gratis samtaler. Man kan få op til fem rådgivende samtaler, og hvis rådgiveren sammen med den unge finder ud af, at der er tale om en konkret problemstilling, så kan der tilbydes et længere samtaleforløb.

Det er også muligt at have anonyme samtaler, hvis man ønsker det.

Der, hvor samtale tilbuddet også skiller sig ud, er ventetiden. Man kan ringe Okay Ung op, forvente at høre tilbage hurtigt og evt have lavet en aftale inden for ca. to-tre uger.

“Hvis man skal vente på en tid i op til et år, risikerer man bare at få det endnu værre. Her har vi mulighed for at handle rimelig hurtigt,” siger projektleder Rikke Møller Findorf.



Sådan kan et samtalelokale se ud hos Okay Ung. Her sidder den unge og snakker med en rådgiver bekvemt i en sofa eller en god stol. Foto: Sofie Rønnelund

Forebyggelsen ser ud til at virke

Projektlederen fortæller, at de på det seneste 1,5 år har haft ca. 150 unge inde til samtaler. Derudover får de 1-2 henvendelser om ugen. Det, mener hun, er meget for en lille by som Odder.

Hidtil lader det til, at de unge har haft gavn af projektet. I december 2021 blev der lavet en midtvejsevaluering, og rapporten viser, at de unge generelt oplever en stigning i trivsel fra opstart til efter rådgivningssamtalerne.

I forbindelse med udviklingsprojektet prøver flere kommuner, herunder også Odder, at inddrage forældrene, hvis det er nødvendigt.

“Ifølge kommunerne understøttes den unges udvikling bedst, hvis forældrene har indsigt i og opnår redskaber til at hjælpe den unge i hverdagen,” lyder det i midtvejsevalueringen.

Kommunerne kommer dette i møde ved at invitere forældrene med i forløbet sammen med deres barn, og ved at rådgive forældrene til, hvordan de kan bidrage til at optimere barnets trivsel.

Du kan læse mere på deres hjemmeside www.odder.dk/okayung