I 2017 etablerede varmeværket i Hundslund et halmværk. Det betyder, at indbyggerne i Hundslund ikke oplever voldsomme prisstigninger på deres varmeregninger.
Halmfyret i Hundslund sikrer faste varmepriser til byens borgere. FOTO: Privat
Af Mikkel Kjær
I Hundslund er de ikke påvirket af de høje varme stigninger. Det skyldes, at de i 2017 har etableret et halmværk, som ikke er afhængig af gas.
Lave varmeregninger har dog ikke altid været en realitet for indbyggerne i Hundslund. I 2007-2008 havde Hundslund en af de højeste varmepriser i Danmark. Derfor indførte Odders kommunalbestyrelsen i 2008 en tilslutnings- og forbliver pligt. En pligt, som gjorde, at alle oliefyre skulle omlægges til fjernvarme inden for ni år.
Halm er vejen frem
Lige for tiden oplever flere indbyggere i Danmark, at deres varmeregning stiger. Det skyldes især, at gaspriserne er steget markant. I Hundslund er de ikke afhængige af gaspriser, da de benytter sig af et halmfyr.
Driftsleder og bestyrelsesmedlem for Hundslund varmeværk, Bjarne Pedersen, beskriver halmværket, som en optimal løsning.
”Vi kunne se, at hvis vi stillede an med et halmfyr til biobrændsel, så ville vi producere varme væsentligt billigere,” siger han.
Ifølge Bjarne havde indbyggerne i Hundslund også en god opbakning til projektet om halmfyret.
”Opbakningen vil altid være der, hvis vi kan påvise, at vi kan lave det billigere for dem”
Glade borgere
Ginnie Sophia Fritze er en af de borgere, som er glad for, at der er blevet etableret et halmværk. Til daglig er hun kreditor konsulent. Hun har boet i Hundslund i 13 år. Dermed har hun både oplevet de høje varmepriser, samt den positive udvikling der er sket i priserne.
”Jeg synes, det er super fedt. Der er mange skriverier om de stigende varmepriser, men vi mærker det slet ikke. Vores varmepriser er det samme, som før corona,” fortæller hun.
Ginnie havde stor opbakning til halmværket og beskriver, hvordan hun var positiv omkring projektet.
En god fremtid
Bjarne forsikrer også, at indbyggerne i Hundslund kan fortsætte med de lave varmeregninger. De har nemlig indgået en halmkontrakt på endnu et år, som skal sørge for, at varmepriserne forbliver det samme.
Når det gælder spørgsmålet om, hvorvidt fremtiden ser lys ud, er svaret klart:
”Fremtiden ser lys ud. Når vi når frem til midten af 2024, har vi et stort lån, som udløber. Det betyder, at vi skal opkræve mindre hos forbrugerne.”