En række ildsjæle fra Torrild fik i 2018 en byggetilladelse til at opføre en ny legeplads på kommunens grund. Fire år senere føres der stadig ikke tilsyn med legepladsen efter lovgivningen.
Af Tilde Toft
En legeplads i Torrild er endt i ingenmandsland. Legepladsen blev opført af frivillige i 2018, på kommunens grund. Det er på frivillige borgeres initiativ, at der er blevet samlet nok penge ind til at fjerne den gamle, forfaldne legeplads og bygge en ny. Der er dog noget der spænder ben for projektet: En legeplads skal forsikres, og der skal være lovmæssigt tilsyn.
Når man skal bygge på kommunens grund, så kræver det en byggetilladelse. Derfor er legepladsen opført med kommunens tilladelse. Efter fire år er legepladsen dog stadig ikke forsikret, og der har ikke været tilsyn med den i to år. De lokale fra Torrild mener, at det er kommunens opgave. Men kommunen var uvidende om legepladsens manglende forsikring.
”Hvis vi finder ud af, at der ligger en legeplads på kommunal grund, som ikke er forsikret, så spærrer vi den af,” siger driftschefen i Odder Kommune, Leo Kristoffersen.
Ingen ejermand
Det er ikke nogen leg at have en legeplads. Det er ikke nok bare at sætte et skilt op med, at leg er på eget ansvar. Ifølge byggeloven er det et krav, at ejeren vedligeholder og reparerer sine legepladser, så de er sikre. Der skal udføres en rutinemæssig inspektion af legepladsen samt et årligt tilsyn af en certificeret legepladsinspektør.
Det var Legepladsens Venner der i 2018 søgte om byggetilladelsen. Legepladsens Venner var en gruppe af frivillige, der ønskede at give byen en ny legeplads. Da pengene var samlet sammen og legepladsen bygget, blev foreningen opløst. Når kommunen så mener, at det er borgerne selv der skal betale for forsikring og tilsyn, så undrer det Mogens Bedsted fra Torrild Lokalråd.
”Hvem ejer en legeplads, som er sat op af frivillige på kommunens grund? Formelt set er der ikke nogen der ejer den. Men i byen synes vi, at det er alles legeplads.”
En svær nød at knække
Det er svært for borgerne i Torrild at finde ud af, hvordan de skal løse situationen. Mogens Bested fortæller, at de er ved at finde en løsning, så de kan få forsikring og tilsyn af legepladsen, fordi alt andet er uansvarligt. De mener dog stadig, det er kommunens ansvar.
”Legepladsen er offentlig og står på kommunens jord. Det kan godt være, kommunen har ret, men det er noget underligt jura, som vi ikke forstår,” siger Mogens Bedsted.
At den ligger på kommunal grund flytter ikke forsikringsforpligtigelsen, forklarer Leo Kristoffersen:
”Det er ikke vores legeplads. Vi kan ikke bare køre op og pille det ned, så stjæler vi det. Vi kan kun spærre den af.”
Leo Kristoffersen sammenligner legepladserne på de kommunale grunde med en pølsevogn, der bliver stillet op på et kommunalt torv. Kommunen betaler heller ikke for pølsevognens forsikring. Den sammenligning er Mogens Bedsted fra Torrild Lokalråd dog ikke enig i:
”Pølsevognen skal ikke have en byggetilladelse til at opføre noget. Han betaler lejeafgift.” siger Mogens Bedsted.
Økonomien bag legepladsen
I Odder Kommune er der 12 lokalråd. Et af dem er Torrild Lokalråd. Lokalrådene er ikke en forening og tjener derfor ikke nogen penge. De kan derimod få tilskud, af forskellige fonde til f.eks. opsætning af legepladser. Derfor har lokalrådet ikke nogen penge til at betale for faste udgifter, som forsikring eller inspektion af legepladsen.