Forskellige syn på vielser af to af samme køn: ”Jeg kan godt forstå, at folk bliver kede af det”

Den nye sognepræst i Hedensted, Michael Olesen Høj, vil ikke vie to af samme køn. Det forstår kollegaen Sussie Nygaard Foged ikke, og hun kan godt følge folks kritik.

Sussie Nygaard Foged (i midten) til bryllupsmesse i 2015. Foto: Privatfoto

Af Niels Yuri Iltchenko Rasmussen

Den 11. januar 2022 kunne man i Horsens Folkeblad læse et portræt, der omhandlede en ny sognepræst i Hedensted. Han hedder Michael Olesen Høj, og hans udtalelser vakte en del opsigt. Han vil nemlig, med blødende hjerte, som han selv formulerer det, ikke vie to af samme køn. Det vil han ikke på grund af hans fortolkning af Bibelen. Det undrer Sussie Nygaard Foged, som er sognepræst i Odder Sognekirke. Selvom hun accepterer Michael Olesen Højs beslutning, så er det ikke en, hun er enig i. Hun genkender ikke den Bibel, som Michael Olesen Høj forklarer sin beslutning med.

Og derfor er hun fuldt forståelig over for den kritik, som Hedensteds nye sognepræst har skullet lægge øre til. Hun forstår godt folks utilfredshed, når en præst ikke vil vie folk grundet deres seksualitet. Hun forstår også folk, der ikke ønsker at træde ind i kirken med ham som præst.

Dog anerkender Sussie Nygaard Foged Hedensteds Menighedsråds åbenhed over for forskelligheder. De har en anden præst, som nemlig gerne vier to af samme køn:

”Det viser jo så, at der er plads til den slags forskelligheder, og det er jo også prisværdigt,” fortæller Sussie Nygaard Foged.

Tolkningen er forskellig

Der er en bestemt grund til, at Sussie Nygaard Foged ikke er enig i hendes kollegas fortolkning af Biblen.

Hun læser nemlig Biblen med kærlighedens fortegn. Her er næstekærlighedsbuddet det vigtigste bud. Og gennem det bud vier Sussie Nygaard Foged gerne par af alle sammensætninger.

”Jeg skal overhovedet ikke være dommer over noget som helst. Om folk er blå, gule, grønne eller alle regnbuens farver. Hvis de gerne vil have Guds velsignelse over deres kærlighed, så er de hjertelig velkommen i Odder Kirke,” fortæller hun.

Sussie Nygaard Foged er derfor også ekstremt glad for, at man i Odder Sognekirke har mulighed for at danne rammer om sådan en glædelig begivenhed, som en vielse helst skal være. Det hjælper også ægteparret med at vise sin kærlighed, da det kan være svært selv at skulle sætte ord på det, forklarer hun.

Kirken samler hele familien – også dem der ikke er her

Selvom en vielse oftest er en glædelig begivenhed, så er det ikke altid alle der er samlet. Man kan af tragiske årsager have mistet en forælder, en bedsteforælder, eller andre som ellers ville have med til den store dag.

Derfor kan en vielse i en kirke være med til at samle hele familien. Også dem, som ikke er blandt os længere. Det kan vi gennem de kirkelige ritualer, som udføres i det kirkelige rum:

”Det at komme ind til kirkens rum, hvor man måske har sagt farvel til en i forbindelse med en begravelse, er de også med. Det bliver også en fejring af livet,” forklarer Sussie Nygaard Foged.

Alle skal kunne have den oplevelse

Derfor skal alle have lov til at blive viet i en kirke. Og især sin egen sognekirke, som man har en langvarig forbindelse med. Derfor vier Sussie Nygaard Foged med glæde alle, som ønsker at blive viet i Odder Kirke.

Og selvom det ikke vil være let for alle i Hedensted Sogn, så er Sussie Nygaard Foged fortrøstningsfuld:

”Man må gerne blive viet i sin egen kirke. Nu har de jo også en præst, som gerne vil vie to af samme køn. Ellers så er vi mange kollegaer, som er behjælpelige,” fortæller hun.